Morfologische kaart

Om aan de opdracht te voldoen moet het volledige systeem verschillende functies kunnen uitvoeren. Om een overzicht te krijgen van de deelfuncties die nodig zijn om aan de opdracht te voldoen, hebben wij een morfologische kaart samengesteld. Voor elke deelfunctie hebben we verschillende deeluitwerkingen bedacht. Door deze verschillende deeluitwerkingen te combineren, kan een compleet concept gemaakt worden. Hieronder is onze morfologische kaart te zien met daarin de deelfuncties aan de linkerkant, en de verschillende deeluitwerkingen in de rijen ernaast. Aan de hand van de morfologische kaart hebben we 3 concepten gemaakt, die onder de morfologische kaart te zien zijn.

CONCEPT 1

Pneumatische cilinder aan de zijkant, die tegen de linker arm duwt, die dan door middel van een veer de appel tegen de andere arm duwt. Door de veer wordt de kracht verdeeld. De arm scharniert d.m.v een bout-moer verbinding. De grijper zal gemaakt worden van hout met aan de grijper schuim om beschadiging van de appel te voorkomen.

Het zogenaamde schaarsysteem. Dit systeem wordt toegepast in schaarliften. De pneumatische cilinder duwt tegen de armen waardoor deze naar elkaar toe bewegen. Vanwege scharnierpunten aan de uiteinden van de armen beweegt hierdoor de grijper van de actuator af. De stangen van de schaarlift zullen gemaakt worden van 2 platen PMMA met een dwarsverbinding om extra stevigheid te creëren.

De arm beweegt langs een rails en zit verbonden aan een secundaire staaf. Deze houten staaf scharniert langs een as die verbonden zit aan de muur. De pneumatische cilinder zit verbonden aan de staaf waardoor de arm langs de gelagerde rails beweegt.

CONCEPT 2

Pneumatische cilinder zit verbonden tussen de uiteinden van de twee houten armen. Door het inschuiven van de pneumatische cilinder gaan de armen naar elkaar en wordt d.m.v meerdere elastieken de appel vastgeklemd. De armen scharnieren d.m.v een bout-moer verbinding.

 

Een stevig frame van PMMA staven is op twee plaatsen bevestigd aan de muur en kan hier verticaal scharnieren door een kogellager scharnier. D.m.v een actuator wordt dit frame met daaraan de grijper omhoog en omlaag gehesen.

De arm waaraan de grijper verbonden is kan horizontaal scharnieren langs een gelagerde as die aan het frame vast zit. D.m.v een actuator kan deze draaien en van de ene kant naar de andere kant van de muur bewegen.

CONCEPT 3

Zelfde principe als de grijper van concept 2. De armen zijn echter zoveel mogelijk in de vorm van een appel, ook is er elastiekband in de armen gespannen die de appel inklemmen. Deze grijper zal gemaakt worden van PMMA en voor de stevigheid uit 5 lagen bestaan. Die verbonden zitten d.m.v een bout-moer verbinding. Boven de grijper zitten twee ringen verbonden die over de as van de arm geschoven kan worden.

Dit concept faciliteert de horizontale en verticale beweging door middel van 1 actuator. Deze zit verbonden aan een tandheugel welke een tandwiel en een houten balk laat roteren. Hieraan zit een as verbonden die de grijper optilt.

© 2017 Werktuigbouwkunde projectgroep 67, Mekelweg 2, 2628 CD Delft
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin